Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

At flyve med børn

Der er mange fordele ved at flyve på ferie fremfor at tage en lang køretur, og ofte har man slet ikke valget. Problemerne opstår, når man som forældre gerne vil give børnene en god oplevelse, samtidig med at vi også meget gerne vil undgå at genere de øvrige passagerer.

Grundlæggende kan man sige, at jo mere ro vi voksne udviser, jo mindre hyper bliver børnene. Og hvis man planlægger flyturen grundigt, kan det blive en fornøjelse. Vi har samlet en masse tips til dig, som forhåbentligt kan hjælpe med planlægningen.

Børn under 2 år
Små børn får som udgangspunkt ikke deres eget sæde, medmindre du betaler for det. Det betyder, at I skal forberede jer på at skulle sidde med guldklumpen på skødet under hele flyturen. Lad være med at regne med, at der nok er et ledigt sæde i nærheden, for det er der ofte ikke, og det kan være rigtig hårdt - særdeles under en lang flyvetur - at sidde så længe med et lille barn på skødet.

Hvis dit barn er så lille, at det enten skal ammes eller have sutteflaske, kan det være en god ide at vælge en vinduesplads, da du dermed får lidt mere privatliv. Husk at det er en rigtig god ide at amme/give sutteflaske under start og landing, så barnet ikke får ondt i ørene.

Check i forvejen om det kan lade sig gøre at få klapvogn/barnevogn med helt ud til flyet, hvor du i givet fald også får den udleveret igen, når du står af flyet. Ofte er der en del ventetid hvor det kan være praktisk at have vognen ved hånden. Alternativt kan du forespørge om det er tilladt at medbringe en autostol i flyet eller aflevere den, når I står på flyet. Hvis du er bekymret for tilstanden af bagagen, når den dukker op igen, så kig på www.airshells.com. De udlejer bokse, som man kan lægge f.eks. en hel barnevogn i, så den ikke bliver beskadiget.

Husk at du altid risikerer forsinkelser, så husk at medbringe ekstra mælk/vælling/mad, hvis uheldet er ude. Ekstra bleer kan også vise sig at være en rigtig god ide.

Børn over 2 år
Det kan være en god ide, at børnene får rig mulighed for at udfolde sig fysisk lige indtil I går ombord på flyet. I de store lufthavne er der legerum, hvor børnene kan tumle. Jo mere de får udfoldet sig inden, jo mindre aktive vil de have behov for at være, når de først sidder i flyet.

Nøjes ikke med at have en plan A for underholdningen. Hav også en plan B,C,D og E. Forbered en række små overraskelser, som I kan trække op af hatten, når børnene bliver utålmodige. Det kan være en pakke rosiner, en juice, en bolle, en lille pose slik eller noget andet spiseligt. Derudover bør I medbringe f.eks. et lille lommespil, tegneblok og farvekridt, et opgavehæfte og andre sjove ting, der kan fordrive tiden. Det er også en god ide at medbringe en lille lomme dvd afspiller eller en MP3 til underholdning. Man kan også købe små udfoldningsbøger, hvor man kan sætte klistermærker i. Det er populært især ved mindre børn.

Husk tyggegummi, juice og vingummier til start og landing, så børnene ikke bliver alt for generede af trykskiftet.

Generelt
Hvis der er flere afgange at vælge imellem kan det være en god ide at vælge en aftenafgang, så barnet naturligt vil lægge sig til at sove. Har I et barn der har svært ved at falde til ro, kan det dog virke modsat, da I i stedet for får et hyperaktivt barn, der bare bliver mere og mere træt.

Sikr dig at hele familien sidder sammen. Det lyder banalt, men vi har personligt oplevet at skulle sidde på hver sin række med andre rækker imellem os. Helt groteskt havde de faktisk placeret os voksne sammen og vores børn sammen :) Du får normalt udleveret returbilletterne allerede ved checkin, så her gælder det om at tjekke dem med det samme, så der kan blive taget affære.

Bor I langt fra lufthavnen, og skal I med et meget tidligt fly, kan det anbefales at tage en overnatning ved lufthavnen, så I ikke skal sætte en masse ekstra tid af til morgentraffik, køer og hvad der ellers måtte støde til. Vi har tidligere taget en overnatning i Billund, hvor vi dagen inden afrejse var en tur i Legoland, så vi også fik lidt sjov ud af det, inden flyturen. Det gav ro til os allesammen, og børnene fik en glimrende nattesøvn inden afrejse.

Ved små børn under 2 år er det en god ide at gå ombord på flyet som de første, hvilket de fleste flyselskaber tillader, hvorimod det er bedst at vente til sidste øjeblik med de lidt større børn, så de ikke skal sidde stille så længe. Med babyer er det rart ikke at skulle mosle rundt, når alle andre står med håndbagage og leder efter deres pladser.

Det er umuligt for yngre børn at ramme en flypose, hvis de skal kaste op, så her er det en god ide at være forberedt. Tag ekstra poser med, og hav dem i nærheden under hele flyturen.

Både store og små børn kan have glæde af en omgang næsespray umiddelbart inden flyturen, da det gør trykket i ørene bedre.

 

Mette Juhl
23. november 2007

 


Jeres kommentarer

I dette forum er I velkomne til at skrive kommentarer til artiklen.Amanda P 11. juni 2009 kl. 12:02
At flyve med børn
Jeg kan anbefale at tage Nintendo DSer med til de lidt større børn. Så går tiden rigtig hurtigt.

Svar - citer og svar