Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

Jule-Sverige

Ikke langt fra Danmark kan man opleve ægte svensk julestemning efter devisen ”Julen varer længe og koster næsten ingen penge”. Ikke nok med at de svenske julemarkeder byder på svenske julestemning, når den er allerbedst, kursen på den svenske krone er forsat så attraktiv, at man samtidig kan få lidt ekstra ud af julebudgettet oven i oplevelsen.

Julemarked i MalmöI Sverige har man en ganske særlig tradition for julemarkeder. Og julen 2009 er ingen undtagelse. Lige på den anden side af vandet kan vi danskere vælge mellem mere end 60 julemarkeder i Sydsverige alene.

 ”Der er en lang tradition for julemarkeder i Sverige, og det er som oftest et af årets hyggelige højdepunkter, hvor man enten holder julemarkedet midt på byens hovedtorv eller på hyggelige gårde og slotte i området. På markederne er det de lokale håndværksmestre, delikatesseforretninger og kunstnere, der viser og sælger det bedste, de har lavet. Alt sammen i en ramme af velduftende peberkager, gløgg og ægte svensk julestemning,” fortæller Anna Kron Boysen, presseansvarlig hos VisitSweden i Danmark.

10.000 danskere i Göteborg
Interessen for de svenske julemarkeder er støt stigende i Danmark. Flere og flere har fået øjnene op for det hyggelige ved en dagsudflugt til broderlandet. Mange tager af sted alene for oplevelsen, men med den attraktive svenske kronekurs er det samtidig en kærkommen anledning til at få lidt mere ud af julebudgettet. Det mærker man i Malmö, hvor 200 butikker har taget konsekvensen og holder søndagsåbent i hele november og december. Også i Göteborg strømmer danskerne til. Nye tal fra Stena Line viser, at over 10.000 danskere allerede har booket en tur til Göteborg i julemånederne, hvilket er dobbelt så mange som sidste år, og det er blandt andet svensk juleshopping der lokker danskerne.

Kombinationen af svensk julehygge og shopping er da også et rigtigt godt udgangspunkt for en tur til Sverige, i hvert fald hvis du spørger VisitSwedens presseansvarlige i Danmark:

”Personligt ville jeg først og fremmest unde mig og min familie en hyggelig oplevelse sammen på et julemarked i bedste Astrid Lindgren-stil. Det er en rigtig god måde at være sammen på og samtidig komme i dejlig julestemning. Men samtidig er det jo en god anledning til at få foretaget nogle af de julegaveindkøb, som man alligevel skal have klaret – og der kan være rigtig mange penge at spare i Sverige,” siger Anna Kron Boysen.

Udvalgte julemarkeder i Sydsverige.
Fra de helt klassiske, dem for børn, dem på slotte til de mere specielle julemarkeder. Oplev for eksempel en tur i et juletog eller prøv et svensk ostejulemarked.

De klassiske julemarkeder:

Jul i Glasriket - åbent 7. november – 20. december hver fredag-søndag
Fra og med den 7.november spredes duftene af varm gløgg, marcipan og peberkager over Glasriget. På det gammeldags julemarked midt på glasværksområdet julemarkedet findes der boder med håndværk, slik og delikatesser – smag for eksempel på svensk elgpølse. Over glasværket tændes tusindvis af lys i vintermørket. Og selvfølgelig er der juleshopping til superpriser, ikke bare i Kosta Boda glasshoppen men også i outlets med salg af tekstiler, porcelæn, glas, husholdsningsvarer, designertøj og sko for hele familien. Samt restauranter og et helt nyåbnet eksklusivt glashotel.
Læs mere om Glasriket her og få mere information om det nyåbnede hotel her

Jul på Wapnö Gods - åbent 19. - 22. november
Wapnö er en af Sveriges største og mest interessante gårde. Den har eget mejeri og smagsprøver på gårdens egne produkter året rundt. I julen samles mange af Sveriges bedste håndværkere i det fantastiske gamle kornkammer og dækker op med træhåndværk, keramik, sølv, håndstøbte lys, tekstilt håndværk og meget meget mere. Og madboderne er fyldt med alle julens delikatesser – ikke mindst Hallands specialiteten grønkål. I slotscaféen serveres blandt andet grød, skinkesandwich og hjemmebagte kager.
Læs mere om Wäpnö her

Haga julemarked - åbent 28.- 29.november, 5. – 6., 12. – 13. og 19. – 20.december
Julemarked i Haga foregår i Göteborgs ældste bydel med brostensbelagte gader og masser af atmosfære. Der er salg i butikker og markedsboder i hele den julepyntede Haga Nygata.
Læs mere om julemarkedet her!

Gammeldags julemarked i Kronhuset - åbent 28. november – 13. december, tirsdag-søndag Göteborgs ældste bygning er juledekoreret og duften af gløgg, gran og brændte mandler omslutter de gammeldags klædte markedssælgere – præcis som julen var en gang.
Læs mere her!

Julmarked på Katrinetorps herregård, Malmö – åbent 4. til 6. december
Oplev et rigtig traditionelt julemarked på denne velbevarede og smukke gård fra 1800-tallet. Salg af kunsthåndværk, mad, blomster og antikviteter. Der bliver dans om juletræet, korsang og andre musikalske oplevelser. Og under hovedbygningens krystallysekroner serverer restauratøren kaffe, gløgg, honningkager og smørrebrød.
Læs mere om Katrinetorp her!

Det store julemarked i Eksjö går - åbent 5. til 6. december
Forestil dig en markedsdag i Eksjö for ca. hundrede år siden, hør lyden af klaprende hestehove mod den hårde sne og se hvorledes gedigent håndværk udføres. Du er omgivet af pastelfarvede træhuse, som ligger indlejret i sne, imens et svagt, gult skær synes at brænde fra gadelygterne. I gårdhaverne leves livet, som det altid er blevet i Eksjö. Omkring 80 håndværkere på gader, torve og loftsrum byder på håndværk af høj kvalitet, og i luften genkender du duften af gløgg, honningkager og hjemmelavede karameller.
Læs mere om julemarkedet i Eksjö her!

Juleforberedelser på Kulturen, Lund – åbent 28. - 29. november
Juleforberedelser med en række af håndværkere i arbejde samt salg af varer. Juleudstillinger, håndværk, musik og markedsgade.
Læs mere om Kulturen i Lund her

Jul på FredriksdalJul på Fredriksdal, Fredriksdal museer og haver Helsingborg – åbent 4. - 6. december
Jul på Fredriksdal er både ægte, smukt og stemningsfuldt. I huse og gader, ude og inde bydes på skønne ting, julemad, håndværk og markedsmylder, en juleudsmykket herregård, juleforberedelser på Lillarydsgården, dans omkring juletræet og meget andet.

Læs mere om Fredriksdal her

Julemarkeder på Slotte:

Julemarked på Dagsnäs Slot – åbent 20. - 23.november
I den gamle stald på Dagsnäs Slot holdes hvert år et gammeldags julemarked. Dagsnäs Slot ligger utrolig smukt ved den berømte samlingsplads for fugle, Hornborgasjön søen, omkring 2 timers kørsel fra Göteborg. Julemarkedet byder på smukt, gammelt svensk håndarbejde og et bredt udvalg af mad fra de ca. 70 boder. Alle besøgende får varm gløgg, og du kan nyde friskbagte kager eller en velsmagende julefrokost fra slottets køkken. Arrangementet er egnet til folk med handicap.
Læs mere Dagnäs Slott her

Julestemning på Sofiero Slot, Helsingborg – åbent 20. - 22. november
Her glitrer hele gårdhaven med tusindvis af udendørs lys, slottet er fyldt med overraskende blomsterdekorationer og idéer til julen. Restauranten fyldes af mad og dufte, fine julegaver kan købes på vores lille julemarked foran slottet. Håndværk for alle børn og så kan man sågar hilse på selveste julemanden!
Læs mere om Sofiero Slot her!

Jul på Tjolöholms Slot - åbent 18. - 22. november
På et af Vestsveriges største julemarkeder kan besøgende vælge blandt hundredevis af udstillere som tilbyder mad, håndværk og kunst af fineste kvalitet. Tjolöholms Slot er en Arts & Craft bygning bygget af familien Dickson i Tudor-stil fra begyndelsen af sidste århundrede.
Læs mere om jul på Tjolöholms Slot her!

Julemesse Kalmar Slott – åbent 26. - 29. november
Her mødes du af levende udendørs lys og fakler, som stråler om kap med lyset fra byen Kalmar Sund i det mørke vand. Julemessen på Kalmar Slot er en oplevelse udover det sædvanlige. Julemessen er landets mest stemningsfulde messe og også en af de største.
Læs mere om julemessen her!

Julemarkeder særligt for børn:

Jul i Bullerby – Astrids Lindgrens Näs – åbent fra 18. november
Oplev julen sammen med Emil”, ”Madicken” og alle de andre klassiske karakterer fra Astrid Lindgrens forunderlige verden. Inspirationen kommer fra Astrid Lindgrens mange julehistorier. Og jul i Bullerby er en ganske særlige oplevelse, også for de voksne.
Læs mere julen ifølge Astrid Lindgren her

Julemandsfest i Skånes Djurpark, Jularp, Höör – åbent 28. november
Her bliver der ægte julestemning blandt dyrene i Skåne Djurpark. Der bliver julehygget i hver eneste krog af parken med med mulig for at se og lave traditionelt julehåndværk og juledekorationer. Lytte til historier, julemusik, deltage konkurrencer og endda møde nisser og alfer. Her findes alt, som hører julen til.
Læs mere julemandsfesten her

Børnenes jul på Malmöhus slot, Malmö – åbent 29. november.
Jul på Malmö Museer og Malmöhus slot med musik og sang, håndværk og julegodter, børneaktiviteter og hundeslæde. Fri entré.
Læs mere om børnenes jul på Malmö Slot her!

Jul på LisebergJul på Liseberg - åbent fra 13.november i weekenderne og dagligt fra 8. - 23. december.
Stort traditionsrigt julemarked, i år for tiende gang, med firs boder og butikker som sælger kunsthåndværker og delikatesser. Der er en skøjtebane på Spegeldammen, masser af børneattraktioner hvor børnene har eget skiområde med rigtig sne. På den Store Scene byder Lotta Engberg op til fællessang i juletapperiet. Restauranterne serverer julebord, og isbaren har åbent. Omkring fem millioner lyskæder på bygninger lyser parken op, som også er dekoreret med 700 grantræer.
Læs mere om Liseberg her

Damptoget på Österlen – åbent 6. og 13. december
Juletog på Österlen - Mød julen på et vaskeægte damptog. Tag en nostalgisk tur og mærk julens ånd fra fortiden. Julemanden findes også på toget. Kaffeservering i Brösarp og gløgg og honningkager i S:t Olof. I restaurantvognen serveres der forudbestilte juleplatter fra Stockeboda Gård.
Læs mere juletoget her

Luciafest i Malmö – 13. december
Følg det store og imponerende Luciaoptog i Malmö. Med hestekortege gennem hele byen til Stortoget, hvor der er korsang fra Residentes balkon ca. kl.17.30-18.30.
Læs mere om hvad der sker i Malmö her

Specielle juleoplevelser

Julemarked på Falbygdens Ost - åbent fra 10.oktober til jul
Allerede den 10. Oktober åbnede Falbygdens Ost, oste-producenterne, dørene til det årlige julemarked. Falbygdens Ost ligger i Falköping, ca. 2 timer fra Göteborg, og stammer helt tilbage fra 1878, da familiens ostetradition startede. Her bydes der på velsmagende julegaver, julemænd, engle, juletræer og et stort udvalg af juledekorationer. Smag før du beslutter, hvilken ost du vil købe til jul eller måske give videre – hvorfor ikke julemandens lækre jule-ost?
Læs mere om julemarkedet her

Bondens eget julemarked på Drottningtorget i Malmö – åbent 12. december
Her byder der på salg af både økologiske og konventionelle produkter fra lokale landmænd og producenter. Vælg blandt grøntsager og frugter, ost og brød, kød fra lam, oksekød og kylling samt håndværk af uld og skindprodukter.
Læs mere Bondens eget julemarked her

Vintermarked på Fotevikens Museum, Höllviken – åbent 19. december
Vintermarked med Juleblot - marked med håndværk i vikingehusene og i Valhall. Gamle julelege for børn. Museumsbutikken og hele vikingebyen er åben.
Læs mere om museet her

Göteborg SkøjtebaneGøteborg i julen:

Julen i Göteborg er meget mere end Lisebergs julemarked, der ellers i sig selv er nok så imponerende. Men oplev også det 3,5 kilometer lange lys-strøg med husfacader, træer farverige lysdesigns. Göteborg er delt op i to dele for at byde på flere lys – og lydoplevelser i byens rum. Når jul i Liseberg åbner d.13 november tændes lysstrøget fra havnen langs Avenyn og Göteborg-pladsen til Liseberg, hvor der er masser af smarte lystræer og glitrende guirlander med hvidt lys.

D.11.december præsenteres hele programmet på lysstrøget med forskellige lys og specielle effekter på husfacaderne, træerne og i forskellige dele af byen. Årets tema er kærlighed med nøgleordene julehygge, stilfuldt og nyskabende.

For første gang nogensinde går programmet helt til nytår og afsluttes med et festligt nytårsfyrværkeri på Göteborg-pladsen.
Læs mere her!

 

 


Jeres kommentarer

I dette forum er I velkomne til at skrive kommentarer til artiklen.Anonym 09. juli 2010 kl. 04:24
Jul i Sverige
Just for fun

Svar - citer og svarInformationerLæs mere på Visitsweden.com

Læs også mere her:

Skåne
Sverige