Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

Små mesterkokke på madskole i sommerferien

Som mor til en pige på knap 8 år oplever jeg tit, hvordan nogle børn har en enorm glæde og interesse for madlavning. Desværre har mange af ungerne ikke mulighed for at komme til kødgryderne eller få fingrene i dejen, fordi de ikke har hjemkundskab, og hjemme har mor og far tit alt for travlt til at junior kan få lov at være med til at kokkerere.

Eller måske er trangen til at opleve nye ting så som at rense en fisk, lave sit saftevand helt fra bunden eller prøve at koge grød til morgenmad så stor, at uanset den faste maddag og velvillighed fra mors og fars side til at tage junior med i køkkenet, så skal der mere til.

Rynken på næsen, forbehold og "Adr" er imidlertid også noget, jeg jævnligt hører. Ikke sært, for hvor meget tid er det lige, Familien Danmark bruger på madlavningen og måltidet i dag? Jeg tror, det, der hjælper bedst, er at få lov til at dufte, røre, smage og være med i køkkenet. Også når det gælder børn, der er så skeptiske, at forældrene selv kalder afkommet for kræsne eller "Kræsenpind".

Madskole - Et sikkert hit!
Jo mere man bruger sine sanser og får lov at prøve, jo bedre. Derfor er en uge på Madskole et sikkert hit!

I sommeren 2008 var min datter på dengang 6½ år på Madskole i Horne, fordi hun elsker at lave mad! I løbet af en uge lærte hun om sund mad, prøvede at hav af opskrifter i selskab med andre børn, smagte på ingredienser og nød det færdige resultat, og dagen blev krydret med motion og frisk luft. Alt det kunne kun lykkes takket være et fantastisk team af engagerede, aktive og positive voksne m/k, der altid var på pletten, så alle børn fik en hel unik oplevelse. Det var også en god og meget berigende oplevelse socialt.

Madskolerne er et landsdækkende tilbud til alle børn og unge, der byder på en spændende vifte af oplevelser i en uge af sommerferien (visse steder dog også i efterårsferien). Sammen med andre friske unger tilbringes en uge på Madskolen fra mandag til fredag i det tidsrum, hvor forældrene normalt er på job. Det, der er omdrejningspunkt, er, at ungerne får viden om sund mad, kost og motion på en morsom, lærerig og aktiverende måde.

Formålet med Madskolerne er ifølge www.madskoler.dk  at børnene:
- Møder produkter fra dansk landbrug
- Får værktøjer til at gøre varieret kost til et naturligt valg
- Har gode oplevelser med mad og motion
- Har det sjovt

Madglade unger får en oplevelse for livet i deres sommerferie.
Mejeribesøg, en enkelt overnatning på madskolen i gymnastiksalen, stor gallamiddag for ungernes familier og en tur for de unge kokke ud til en majsmark, hvor der blev arrangeret labyrint-løb. Ja, det var blot nogle af de uforglemmelige oplevelser, min datter fik i sin sommerferie 2008 og som sikrede en formidabel oplevelse. Et minde for livet og et meget sanseligt eventyr på alle måder.
Fem dage med forskellig morgenmad hver dag, et gennemgående tema om sunde madpakker, som vi endnu den dag i dag har glæde af alle i familien og store succesoplevelser, der gør at selv en pige på 6 år kan føle at hendes mad er en Michelin-stjerne værd.

Udover de almindelige madskoler er der to varianter: Etniske madskoler og Ungdomsmadskoler, så alle skulle meget gerne kunne finde noget der passer til deres behov.

 

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
24. marts 2009

 


Jeres kommentarer

I dette forum er I velkomne til at skrive kommentarer til artiklen.NLV 13. juni 2009 kl. 11:35
Små mesterkokke på madskole
2009

I år er der indført en Økologisk Dag i forbindelse med alle madskoler.

Det synes jeg som mor og stor tilhænger af økologi er glædeligt. Det er et skridt i den rigtige retning!

Faktisk er "Økologi er årets tema, når Madskolerne over hele landet til næste år slår dørene op og inviterer de 8-12-årige til at bruge en uge i sommerferien i folkeskolernes skolekøkken for at få mere viden om kost og motion." Hvor er det bare godt. Sidste år var madpakkerne tema for ugen. Også et godt valg!

Man har besluttet, at "Madskolerne skal give børn viden om både økologisk mad og konventionel mad."
De anbefaler ikke det ene frem for det andet.

Kig gerne ind og følg løbende med i nyheder på deres spændende site. Bare søg på ordet madskole i google.

God fornøjelse og velbekomme.

Svar - citer og svar

Nønne Lønne Votborg 07. oktober 2009 kl. 20:52
Husk der også er madskoler i de øvrige skoleferier!

Glad for mad og motion? Efterårsferie på en Madskole er suveræn!

Jeg har her på Sjov for børn har tidligere skrevet om Madskolerne, der er et populært tilbud i sommerferien. Men også i efterårsferien er der enkelte Madskoler, hvor dit barn kan hygge sig med at lave mad, lære om sundhed og dyrke motion samme med andre unger i alderen 8 - 12 år. I efterårsferien er der en almindelig madskole og 7 etniske madskoler, der byder på gode oplevelser for alle børn.

De etniske madskoler er for både etniske danske børn og udenlandske børn. Der laves mest mad fra fjerne himmelstrøg men også en enkelt dansk ret så alle madkulture bliver repræsenteret.
Det er oplagt at tage på etnisk madskole, hvis man er glad for den mad man får på rejer i udlandet og på besøg hos skoelkammerater der kommer fra andre lande - og i det hele taget elsker mad fra andre lande. Det hele bliver krydret med motion og dygtige frivillige der sørger for besøg hos fødevareproducenter m.m. Der sker en hel masse. Præscis som på de andre typer madskoler der også kan anbefales, når der er mulighed for at sende ungerne afsted på dem.

God fornøjelse til jeres børn.

Venligst
Nønne Lønne Votborg


Svar - citer og svarInformationer

Pris for en uge: 495 kr.
Læs mere på www.madskoler.dk

Flere artikler om sommercamps

Om sommerskoler
Praktisk vejledning
Laura Emilies hang til sommercamps


Læs også mere her:

Danmark