Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

I riddernes fodspor på Malta

Flyet krænger lidt vel rigeligt… JTG 635 har lagt an til landing. Piloten ved uden tvivl, hvad han gør, så vi er i trygge hænder og prøver derfor at koncentrere os om, hvordan verden - fjernt fra Danmark - ser ud.

Vi er fløjet ned gennem Europa, ud over Middelhavet og har nu øen MALTA lige under os. En verden i brune og beige nuancer, der umiddelbart synes tør og lidt trist på overfladen. En farveløs verden ved første øjekast og meget anderledes end det land, vi forlod kl. 7.00 denne maj morgen.

På blot tre timer har vi nået middelhavsøen Malta, hvor vi skal tilbringe en uge på FolkeFeries feriecenter, Mellieha Holiday Center, der år efter år tiltrækker et stort antal gæster – primært danskere. Unge familier med små børn, bedsteforældre med børnebørn, ældre uden børn, flere generationer sammen. Feriegæster, der alle finder alt, hvad netop de har brug for på et feriecenter som Mellieha Holiday Center, hvor man indlogeres i eget, selvstændigt feriehus med masser af plads og råderum. I trygge omgivelser.

Malta har fantastisk meget at byde på i forhold til øens størrelse. Sol, strand og turkisblåt vand – idylliske fiskerlejer – storslåede klippebugter - byer med smalle, stejle gader og mægtige fæstningsanlæg – et venligt folkefærd, der ikke fornægter deres engelske kolonitid - ældgamle templer – samt generelt tusinder af års historie, som bestemt er værd at dykke nærmere ned i.

Tempelridderne og Johanniter ridderne
Og netop historien er en del af det, der har bragt os til Malta. Og især én del af historien har vi særlig fokus på – nemlig riddertiden. Har man lidt større børn, har man med stor sandsynlighed hørt om Tempelridderne, hvorom der til dato er lavet 3 film i serien ”Tempelriddernes Skat”. Den ene af disse film er optaget på Malta, og vi har store forhåbninger om at kunne genopleve noget af filmens historie og locations under vort ophold på Malta.

FolkeFerie tilbyder mange forskellige udflugter på Malta, og den første tur, vi begiver os ud på, leder os netop i riddernes fodspor. Turen går til byen Vittoriosa, hvor riddernes tid på Malta startede. Det var Johanniter ordenen, der slog sig ned på Malta – og gennem flere hundrede år har ridderne i det hele taget haft magten mange steder i Europa. Ikke uden kampe – der kæmpes mange store slag gennem årene. Og bl.a. tyrkerne prøver at bekæmpe Johanniter ordenen. Men i 1530 tilbyder den spanske Kong Carl V Johanniter ridderne at slå sig ned på Malta, og ordenen vælger byen Vittoriosa, der ligger langt bedre placeret end den oprindelige hovedstad M’dina, der ligger inde på øen. Der kæmpes senere flere slag mod tyrkerne, men helt frem til 1798 er Johanniter ridderne bosiddende på Malta.

Til gengæld må jeg skuffe mange børn og andre med interesse for Tempelridderne og filmen, der er optaget på Malta. Der har nemlig aldrig været netop Tempelriddere på Malta. Men – historien er jo alligevel god nok, og ridder tiden ægte og drabelig nok - og man kan reelt se nogle af de steder, hvor filmen er optaget. Vi var forbi et par stykker af dem, men da en del locations er privat ejet, kan man langt fra få adgang alle steder. Og da der samtidig klippes meget i film, kan det være svært at genkende alle stederne. Men det kan lade sig gøre at forfølge noget af historien, hvis man har øjnene åbne. Og det havde min 11-årige ledsager i dén grad. Så han blev absolut ikke skuffet. Det var helt specielt at stå og rive i den samme gitter låge, som en af filmens hovedpersoner havde gjort det under en flugt fra ridderne… senere at stå foran Paulus statuen var også noget ganske særligt. Næsten som at være midt i filmen selv… bare et øjeblik …

Johanniter ridderne som orden findes faktisk også den dag i dag. De udfører humanitært arbejde og styres fra Rom. I 1872 blev ordenen genetableret med stormestre og riddere og kom da tilbage til Malta.

Turen til Vittoriosa foregik for vort vedkommende med guide – og vil man have kendskab til historien om Johanniter ridderne – også den barske del af historien – så er det en rigtig god idé at ta’ på en guidet tur. Og med en guide som vores – dansk, men lokal gift og bosiddende på Malta gennem mange år – så får man ”fuld valuta for pengene”. Vi fik rigtig meget historie og så steder, vi næppe selv lige havde fundet. Følelsen af at stå foran bøddelens hus – og se to økser indhugget i muren over indgangen – kunne nok få de små nakkehår til at rejse sig en smule på de fleste.

Samtidig havde vores guide, Mia, set filmen om Tempelridderne, så også de yngste deltagere på turen kunne få svar på spørgsmål om den del af ridder tiden, der optog dem aller mest. For set med barneøjne, er riddere jo riddere – uanset hvad.

Grand Harbour – en skøn sejltur (Tryk for at åbne)

M’dina, Rabat og Valletta (Tryk for at åbne)

Malta på egen hånd (Tryk for at åbne)

Malta på cykel – nej tak (Tryk for at åbne)

Middelhavet (Tryk for at åbne)

Gozo (Tryk for at åbne)

Papegøjer, søløver og delfiner (Tryk for at åbne)

Mellieha – feriecenter og by
Indlogerer man sig på Mellieha Holiday Center under sin ferie på Malta, bor man et par kilometer uden for selve Mellieha by. Vil man til byen på toppen af bakken (og dén er stejl), kan man med fordel tage en bus, en taxa – eller vælge at gå turen. FolkeFerie har faktisk en travetur, ad den gamle gedesti, op til Mellieha by, og den tur kan det varmt anbefales at deltage i. Dog ikke i 40 graders varme! Men det er en meget smuk tur, hvor man også oplever de små marker, der gemmer sig i landskabet op ad klippen. Og i selve Mellieha by kan man bl.a. besøge en hellig grotte med en lille kilde, hvis vand siges at være helbredende for syge børn, hvorfor væggene er rigt dekoreret med votivgaver af forskellig slags.

På feriecenteret er der dog mulighed at klare alle dagligdags ting som fx at købe ind i det lille supermarked, der er flere restauranter, bar og en af øens største swimmingpools samt børnebassin. Ønsker man selv at lave mad i det velekviperede køkken i feriehuset, kan man købe stort set alt i centerets supermarked. Man kan bestille frisk morgenbrød, frisk kød – eller købe hvad supermarkedet byder på af færdigpakket brød og frossent kød. Og danske varer er der mange af. For mange vil nogen nok mene – andre vil finde det dejligt trygt.

Har man ikke mod på at begive sig ud på egen hånd, kan man faktisk blive på feriecenteret, om man ønsker det. En skam vil jeg mene, men dog en mulighed. Her er alt, man har brug for på ferien. Ud over de praktiske ting er der underholdning for børnene i løbet af dagen – der er to børneklubber for de yngste gæster, som de unge guider kører på festlig vis. Og legekammerater er her nok af – og det ta’r ikke 5 minutter at finde den første. For de voksne er der også flere arrangementer i løbet af ugen, samt ofte live musik. Hver dag kan man på en ophængt seddel tjekke, hvad dagen har at byde på.

Centeret har ud over den skønne, store pool, også tennisbane, fodboldbane, minigolf og legeplads. Under vort ophold var fodboldbanen under renovering, og flere af de andre aktivitetsmuligheder begynder også at trænge til det. Men det gøres der forhåbentlig også noget ved i en ikke for fjern fremtid.
Der forefindes også vaskeri på stedet, og det er en stor fordel, da en del gæster vælger ophold af mere end en uges varighed.

Katte café
Først troede jeg, vi havde læst forkert – men nej, der stod ”katte café”. Et totalt ukendt begreb til dato. Men det er en ganske genial idé, man har taget til sig på Mellieha Holiday Center. Der er mange katte på området, og disse katte har to caféer, hvor de fodres og tilses. Kattene er så tamme, så børnene kan hygge sig med dem, og kattene må gerne fodres af gæsterne – dog kun med kattemad!

En dyrlæge er tilknyttet centeret, og kattene er tydeligvist velpassede og har det godt. Der er også små tilflugtssteder, hvor de kan krybe i ly. Katte caféerne er velbesøgte af feriecenterets børn (og voksne for den sags skyld), der hygger sig og leger med dyrene. Og på feriecenteret er der) med garanti (næsten) ingen mus!

Og alt det andet
Malta er meget mere end her beskrevet, og 1 uge på øen er ikke meget, erkender jeg gerne. Der er masser af muligheder for oplevelser ud over disse – jeep safari, dykning, sightseeing på hop on/hop off busser, diverse cruises, water sport, ridning, besøg i Skipper Skræk landsbyen, Playmobil Fun Park, golf, mountain bike osv. Og så er der også den mulighed blot at nyde livet, ta’ til stranden, svømme i Middelhavet, opleve maltesernes hverdag fra en café i skyggen - og glemme hverdagen derhjemme for en stund …

Lisbeth Wilger
Sjovforbørn.dk
Juni 2010Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:


Din kommentar:
Informationer

Dansk Folkeferie                                                                                 www.FolkeFerie.dk
afg. Billund/København direkte til Malta
flyvetid 3 timer

Mellieha Holiday Center:
156 feriehuse - heraf 150 3-værelses på 70 m2

Guidede ture i uge 21/2010:
Marked i Marsaxlokk
Velkomstmiddag
Vittoriosa – riddernes ukendte hovedstad
Gedestien, en vandretur
Mosta og M’dina
Bådtur til Den Blå Lagune
Gozo, ø-tur
Marinepark, tre dyre shows

Adaptor: kan lejes
Deponeringsboks: kan lejes
Aircondition: mod betaling
Internet: mod betaling
Badehåndklæder: kan lejes

Supermarked: 07.30-19.00, lørdag til 22.30
Vareudbringning

Billeje:
Kan gøres på Mellieha Holiday Center

Lokal bus:
200 m fra feriecenteret

Litteratur:
”Nye EU-lande og EU-borgere, MALTA” af Jan Willem Bultje (2006) og så naturligvis også: ”Turen går til Malta”, Politikens forlag.