Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

Skattejagt på Bornholm

På Bornholm ligger en 5.000 år gammel skat, og venter på at blive fundet. Men vejen dertil er brolagt med udfordrende gåder og forsvundne dokumenter, der først skal graves frem fra den mørke middelalder.

”Uhhh hvor spændende”. Sådan var min datters første ord, efter jeg havde læst om Bornholm og det nye tiltag, som i år anno 2011 foregår frem til uge 32.
Vi var spændte, ja, vi var endda meget spændte på, om vi kunne finde skatten og derved blive slået til Højbårne Riddere af Den Gyldne Labyrint.

Et nyt tiltag
Destination Bornholm står bag denne skattejagt, der er intet mindre end et geni stykke. Destination Bornholm med samarbejdspartnere har virkelig formået, at skabe lysten til at opleve og se nye sider af Bornholm, man som turist ikke kender så meget til. Man får ikke blot set en masse spændende steder, men som gevinst får man også oplysninger, som vi fandt yderst spændende og lærerige. Kort sagt; Man bliver ikke kun underholdt, men får også en baggrundsviden om de enkelte steder, som er helt fantastisk.

Starten
Før vi drog mod Bornholm, valgte vi at forlænge rejsen med 1 dag. Vi var blevet meget i tvivl, om vi kunne nå at finde hele 24 forskellige poster til skattejagten på 2 overnatninger. Det skulle senere vise sig, at det var en meget god disposition. Man kan godt klare skattejagten på 2 dage, men så er der ikke meget tid til at fordybe sig i opgaverne, naturen, baggrundsviden eller genstridige poster.
 
Vi valgte at kontakte www.faergen.dk, for at forsøge at ombooke vores billet. Vel vidende, at det var højsæson for turister på Bornholm, velvidende, at den nye superfærge var ude af drift, så alle passagerer skulle med andre færger, ja, så tog vi chancen.

Jeg må sige, at sjældent har jeg fået så god en service. Jeg havde ellers den store salgstale klar, men inden jeg havde fået talt mig helt varm, sagde salgsmedarbejderen, at billetterne skam var ændret  J. Det var en medarbejder, der havde smil i stemmen, og jeg følte bestemt ikke, at jeg forstyrrede, selvom jeg rent faktisk fra starten var nr. 16 i køen.  Sikken en super god service.
At vi også på færgen Hammerodden fik en service, der var lagt ud over det forventede, er så en helt anden snak. Skulle nogen fra www.faergen.dk læse dette, så TAK. I var bestemt med til at starten på turen, blev en sådan succes.

Bornholms Velkomstcenter
Da vi ankom til Bornholm, skulle vi hente vores skattejagt rygsæk, og vi var meget spændte. Vi kunne ikke komme hurtigt nok til Bornholms Velkomstcenter, og hvor kørte bilerne dog langsomt, vidste de slet ikke, at vi skulle på skattejagt :)

www.bornholm.info  har denne sommer 2011 lavet en skattejagt for hele familien, hvor de får os skattejægere ud og opleve mange af Bornholms mere eller mindre kendte seværdigheder. Rygsækken koster 875 kr. for en familie bestående af 2 voksne og op til 3 børn. Inkluderet i prisen er indgangen til 6 store seværdigheder, mange timers hygge og nærvær med familien, hvilket i dagens Danmark kan være guld værd, og alle får simpelthen en oplevelse for livet.

Vi fik en rigtig god gennemgang af indholdet i ”vores” rygsæk, der havde en ret god størrelse. I rygsækken var der en bog, hvor samtlige 24 skatte var beskrevet, og hvor vi kunne finde dem – eller nogenlunde hvor vi kunne finde dem, en masse foldere, en lille bog, som vi kunne føre vores noter ind i, en mappe, et kompas, et reb…… jo, der var søreme et reb i, hvad vi dog skulle bruge det til, ja, det fandt vi ud af senere.
Til sidst var der også et stort ark, hvori vi skulle skrive de hemmelige ord, som vi fandt ved hver post, samt svaret på gåderne, som også kunne løses ved hver post.

Vi fik et ret godt råd, nemlig at tage posterne i rækkefølge, for ikke at skulle køre frem og tilbage alt for mange gange, og det viste sig, at skattejagten var lagt fra Rønne og så rundt i urets retning.

Den første dag
Den første dag fik vi klaret 4 poster, og vi var meget stolte, da vi satte kurs mod post nr. 5. Men ak og ve, der var ”Ildnat” på Hammershus, og med udsigten til at skulle parkere i Skåne, valgte vi at hoppe let og elegant videre til post 6. Vi skulle her ud til et for os helt ukendt kapel, selvom vi rent faktisk havde været på Bornholm i efterårsferien 2010. Vi gik og vi gik, og så gik vi lidt længere. Vi fandt Kapellet efter lidt snakken frem og tilbage, og sikke en perle, der var gemt væk. Vi fordybede os i området, i historien og den utrolig smukke solnedgang, mens vi ledte efter post 6. Vi fandt den dog ikke.

Vi blev så enige om, at det var på tide at vende snuden tilbage til hotellet, mens det endte med, at jeg tog nok 50 billeder af solnedgangen – med og uden klipper, med og uden træer, med og uden mand og barn med og uden buske…..

Dag 1 var nu ved at være slut, og meget trætte gik vi alle i seng. Dag 2 ”here we come”, men først efter en god nat søvn, hvor vi ikke gider drømme om skatte, der er blevet væk :)

Dag 2
Vi startede dag 2 med et lille dilemma. Skulle vi først forsøge at finde den manglende post 6 fra dagen før, skulle vi prøve Hammershus igen, og håbe deres ”Ildnat” var vel overstået, så der var en mulighed for at parkere bare i nærheden, eller skulle vi gå videre med post 7?

Vi valgte at tage til Hammershus, og i dag var der ingen problemer med parkering. Vi fortsatte så med post 7, og valgte at ”glemme” vores ret irriterende post 6.

Også i dag blev vi ledt ud på steder, vi aldrig havde besøgt før. En kilde, der efter sigende havde helende egenskaber (den måtte vi selvfølgelig smage på), et godt råd, husk et lille bæger, hvis nogen har lyst til at smage på kilden, vandreture til forskellige gamle ruiner, der vidnede om, hvor mange borge, der havde været på Bornholm fra tidlig middelalder og frem. Det var da helt utroligt, hvad de dengang kunne bygge på Bornholm.

Mødet med andre skattejægere
Her stødte vi også på andre skattejægere, og specielt en familie fik vi mødt rigtig mange gange. Til sidst endte vi faktisk med at dele vores erfaringer med denne familie, vi hjalp dem, de hjalp os, og dette gjorde, at vi fik lidt mod på at prøve at finde post 6 igen.

Denne sjællandske familie havde samme kvaler som os med nogle af spørgsmålene, for det er muligt, at man ved en masse om diverse attraktioner, men når man ikke på stedet kan læse sig frem til svaret eller ved at Google det, så var vi flere, der havde lidt problemer. Her tænker nogle ”Hvor svært kan det være, det er jo en skattejagt for hele familien”, og jo, det er det, men der skulle tydeligt også være spørgsmål for de lærde og professor typer, hvilket hverken den sjællandske familie eller vi hørte til.

Hjælp fra foldere
Tilbage på hotellet brugte vi dog lige det indvendige af hovedet, og bang så var løsningen jo pludselig slet ikke svær. Men et lille hjertesuk.
Det ville være rigtigt rart at kunne finde svaret i skiltene ved seværdighederne.  Der var dog et enkelt spørgsmål, hvori man kunne læse svaret i en folder, som vi fik udleveret ved Ekkodalen. Hvad spørgsmålet og svaret er, vil jeg ikke komme ind på her, men det kan bestemt betale sig at læse en folder godt og grundigt, og derefter tænke sig lidt om. Og her styrede mor Tina, hvis nogen skulle være i tvivl :)

Succes!!!
Da vi, efter at have haft succes med alle 10 poster, tog tilbage på hotellet for at spise aftensmad, kom spørgsmålet, som jeg frygtede. Skulle vi prøve post 6 igen?

Den sjællandske familie havde haft held med denne post, som de havde fundet samme dag, som vi havde forsøgt, så den skulle jo være der. Det virkede meget ulogisk, hvis den var forsvundet på en halv dag. Så efter aftensmaden, hvor vi alligevel trængte til at gå en tur, tog vi så igen af sted, og denne gang havde vi mere held med os. Ja, kære læser, vi fandt post 6, og det var så pinligt, at vi rent faktisk havde været få meter fra den dagen før.

Så fik min datter Diana et af sine lyse øjeblikke. Hun fandt ganske enkelt ud af, hvad det var for et puslespil vi på sidste post skulle lægge. Vi gik straks i gang med at øve os, for de snu bornholmere ville sikkert have nogle overraskelser til os, når vi afleverede løsningen på vores skattejagt. De har i hvert fald vist os, at de har formået at lave og arrangere en skattejagt, der er langt udover det forventede.

Dag 3, mon vi når alle posterne?
Dag 3 startede med et opgivende blik mod himlen. At skulle ud på en vandring i klipper, eller gå i plørede marker i regnvejr, var ikke lige det, som stod højst på min ønskeseddel. Ja, du har læst rigtigt. Det regnede på Solskinsøen, nej, det regnede ikke bare, det stod ned i lårtykke stråler. Vi valgte nu alligevel at fortsætte vores jagt på skatten, og begav os af sted i forhåbning om, at regnen ville smutte en tur til den anden side af Bornholm. Det viste sig dog hurtigt, at vi havde fået en ven, for regnen fortsatte de næste mange timer sammen med os.

Vi manglede 8 poster denne morgen, og ud fra skattejagt bogen var det endnu engang en pæn blanding af meget lette poster til de noget sværere.

Heldigvis blev vi positivt overraskede. De poster, vi havde troet var svære at tage, viste sig at være lettere end forventet, så vi blev mere og mere ihærdige, for nåede vi mon alle 24 poster?

Ridder af 1. – 7. grad
I skattejagt bogen kunne vi læse, at man rent faktisk ikke behøvede samtlige poster, for at blive slået til ridder. Der var bare forskel på, hvor høj en grad af ridder man blev. Min datter havde sat sig i hovedet, at hun ville være ridder af 7. grad, vi skulle ikke slappe af. Samtlige poster skulle selvfølgelig findes, og efter vores held med at finde den genstridige post 6, så havde vi alle fundet modet igen. Samtlige 24 poster skulle findes, om vi så blev på Bornholm, koste hvad det koste ville.

Slutningen
Dagen bød på en utrolig og forunderlig historie. Tænk sig, at Bornholm fra år 1443 tvangsisolerede de spedalske til de såkaldte Sankt Jørgensgårde (der var også lagt en post ved en sådan ruin) og tro det eller lad være, men en af kirkerne på Bornholm er rent faktisk viet til Sankt Nicolaus, der er, som man jo ved, forgængeren for selveste julemanden. Ja, Bornholm er utrolig.

Vi endte med at finde 23 poster, og så gik snakken, om vi kunne nå finde post 24. Denne sidst post skulle findes, besvares og alt skulle så afleveres samme sted. Det var også her, man kunne blive slået til ridder – og det blev vi alle faktisk mere og mere hooked på.

Så i silende regn og godt gennemblødte, begav vi os alle af sted mod slutningen på skattejagten. Vi skulle aflevere vores løsningsark og desværre også vores rygsæk med kompas. Vi var alle blevet forelsket i denne rygsæk, for den havde været vores tro følgesvend i 3 dage, havde givet os de skønneste oplevelser, og vi synes rigtigt godt om det logo, som var trykt på den.  En fantastisk souvenir.

Aflevering af løsningsark
Vi afleverede vores løsningsark, og håbede, at de medarbejdere, der skulle tjekke vores løsninger, havde glemt alt om rygsække og kompas, men desværre - den gik ikke.
Vi havde alle 24 spørgsmål rigtige – dog var der enkelte trykfejl i de udleverede poster, men det blev rettet på stedet (tak for det).
Min datter Diana blev så slået til ridder af 7. grad – faktisk blev hun slået til ridder af 14. grad, da jeg ikke lige havde husket, at tage billede første gang, så ceremonien blev gentaget. Stolt var hun, og vedmodige var vi andre, for nu var det slut.

Hjemme igen
Hjemme igen printede vi så diplomet ud. For at få det meget flotte diplom, skulle vi indtaste det nummer vores skattejagt bog havde. Dette nummer var unikt, og blev noteret første gang på Velkomstcentret i Rønne. Nummeret blev senere brugt, da vi skulle afleveret vores løsningsark, så jeg skal love for, at der er styr på det hele. Det er virkelig dejligt at se, hvor struktureret hele skattejagten er, og intet er overladt til tilfældighederne. Eskilds testamente, som man samler ved alle posterne, ender med at blive en utrolig spændende historie.

Når en så stor aktivitet laves første gang, vil man som oftest finde en masse ”børnesygdomme”. Det var nu også tilfældet her, da der manglede nogle bogstaver ved de poster vi skulle hente, men det var virkelig ikke et problem. Det var noget medarbejderne kendte til, da vi afleverede løsningarket.

Jeg er meget imponeret af det store arbejde, der er lagt i denne skattejagt, alt er arrangeret til mindste detalje, og jeg synes, hele konceptet er ikke mindre end genialt.

Prøv skattejagten
Jeg vil håbe, at så mange som overhovedet muligt vil prøve denne skattejagt, for det er virkelig noget, der bringer familien sammen. Det var spændende, hyggeligt og bare dejligt at være med. Der var tænkt meget over, hvad vi skulle opleve, og at vi også skulle opleve noget andet, end det man normalt ser som turist.

Vi fandt skattejagten både lærerig, udfordrende og spændende. Vi oplevede en skattejagt, hvor der var tænkt over tingene, og der var fin harmoni mellem de ”lette” steder, hvor vi ikke skulle gå ret langt og så til de steder, hvor det krævede raske og rørige ben. Vi fik nogle oplevelser og en viden, vi ikke havde fået, hvis vi blot kørte efter de almindelige turistseværdigheder.

Skal I til Bornholm her i højsommeren, kan skattejagten bestilles og købes på Bornholms Velkomstcenter. Skattejagten løber frem til slut uge 32, desværre. Jeg er ellers ret sikker på, at der vil være mange turister i efterårsferien, der også vil være interesseret i at deltage i denne skattejagt.
Skattejagten kan også med fordel oversættes til andre sprog, så også turister fra Norge, Sverige og Tyskland kan komme ud og se denne unikke Ø med de mange oplevelser.

Handicappede
Skattejagten er fysisk lidt krævende. Flere poster er ikke egnet til handicappede, da det er umuligt for kørestole at komme frem, eller for børn/voksne, der er gangbesværet, men man har jo som oftest en ledsager med, så handicappede skal bestemt ikke holde sig tilbage for at deltage. Der kan man blot dele posterne op, så kørestolebruger eller de gangbesværede tager de lette poster og hviler sig, når de mere udfordrende og vanskelig tilgængelige poster skal tages.

Tak for en dejlig oplevelse.
Tak for en fantastisk skattejagt. Vi glæder os allerede til næste år, for vi kommer igen, det er helt sikkert. Vi er bare lidt kede af, at det allerede er slut.  Selv vores GPS sagde, da vi kørte fra hotellet ”Vend om og kør tilbage”. Vi grinte alle, for det var lige præcist hvad vi havde lyst til.

Info om skattejagten kan fås via: www.bornholm.info/skattejagt

Og sejlplan kan ses på www.faergen.dk

Jeg vil give skattejagten 6/6 stjerner, det er noget af det mest geniale, vi har oplevet som familie.

Tina Magling
Sjovforbørn.dk
23. juli 2011

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:


Din kommentar:
Informationer

Med Skattejagt Bornholm får hele familien (2 voksne + 3 børn) adgang til at deltage i en ødækkende skattejagt samt gratis entre til 6 udvalgte attraktioner: 

  • Bornholms Museum
  • Grønbechs Gård
  • Oluf Høst Museet
  • Hammershusudstillingen
  • Bornholms Middelaldercenter.
  • Naturstyrelsen (udvalgte guidede ture på Lilleborg/Gamleborg)

Læs mere på www.bornholm.info/skattejagt

Læs også mere her:

Bornholm
Danmark