Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

Sommerskoler og Camps for børn

Har du lyst til at give dit barn en helt særlig oplevelse i sommerferien? En oplevelse, hvor mor eller far ikke er med. En mulighed for i nogle dage at fordybe sig i noget, der er sjovt, spændende, udfordrende og hvor muligheden for at knytte nye venskaber i rigt mål er tilstede. Give dit barn lejlighed for at opleve andet og mere til, end SFOen og hjemmets fire vægge, når I ikke selv holder ferie. Lyder det interessant? Så er de mange spændende og vidt forskellige sommerskoler og camps, der findes rundt omkring i hele landet et fund for de mange familier, der går og savner noget, junior kan tage sig til i den lange sommerferie!

Sjov for børn har kigget på den stor buket af de alternative skoletilbud, der finStemningsbillede fra Science Camp 2008 på Danfoss Universedes til vores børn og unge, når porten bag den traditionelle skole er smækket for sidste gang i slutningen af juni.

Hvad er en sommerskole eller camp for børn?
Der er ikke meget "skole" over en sommerskole! Skoletasken kan godt få lov at holde ferie, og i stedet er det frem med alt det sædvanlige, som hører sig til en ferie: kamera, solcreme, lommepenge og højt humør!

En sommerskole er en skole, hvor børn i en 3-5 dage eller deromkring kommer dagligt eller bor alt efter den enkelte sommerskole og det planlagte forløb. På sommerskolen vil der være et overordnet emne, så som en sportsgren eller et naturemne, som børnene arbejder med eller dyrker i løbet af ugen. Det hele er blandet med sjov og hygge. Leg og læring kan det vel kaldes!

Her i Danmark er vores tradition, at en sommerskole eller camp altid skal være sjov, hyggelig og rar at være på. En sommerskole er først og fremmest et ferietilbud, hvor det er muligt at dyrke det, man synes er rigtig skægt, hvad enten det er en sportsgren eller kogekunst - eller pileflet på en naturskole! Grundlæggende er ideen, at alle børn kan være med, og at der altså ikke stilles krav eller andet. Meningen er jo netop, at det skal være morsomt og socialt, og dernæst kommer det at blive bedre til noget ind i billedet.

Masser af idrætssommerskoler
De sportslige sommerskoler var de første sommerskoler, der for alvor fik vind i sejlene og er den dag i dag dem, der er flest af, og også dem, det tiltrækker allerflest glade børn og unge, som har lyst til en aktiv sommerferie med fart over feltet!

Oprindeligt var det én sportsgren alene, der blev udbudFoto: DBUt på en sommerskole. Sådan er det stadig mange steder, fordi der er enorm interesse og lyst til at dyrke masser af netop den slags sport, som det enkelte barn til daglig går til eller gerne vil blive god til.

Men i dag ser vi også, at det skyder op med tilbud, hvor flere sportsgrene bliver tilbudt på en sommerskole, og det er meget hensigtsmæssigt for de børn, der ikke allerede går til en sport, og derfor ikke ved, hvad de er gode til eller har mest lyst til.

Det er meget smart med disse tværgående sommerskoler, fordi masser af børn faktisk er super eksperimenterende og gerne prøver noget nyt - nogle har måske brug for en hjælpende hånd, som de netop kan få i nye omgivelser og med nye ledere.

De tværgående sommerskoler er en øjenåbner for mange børn, der får lyst til nye idrætter, når ferien er endt, og det må jo siges at være en succes i sig selv.

Vær opmærksom på at der de fleste steder ikke stilles krav til forudsætninger, kunnen eller medbragt udstyr, men enkelte steder forholder det sig anderledes.

Camps med fokus på sundhed og trivsel
Der er meget opmærksomhed på sund mad, kost og motion for alle børn - herunder også de runde. Flere tilbud, herunder især også idrætssommerskoler, henvender sig til dem, der gerne vil være sunde og måske trænger til at tabe nogle kilo. Der er mange forskellige tilbud.

Et af de helt nye tilbud er en Junior Camp hos Lene Hansson for de større børn i alderen 10-12 år. Det handler om at lære børn om sundhed jf. de principper Lene Hansson står for, og med det i kasketten skulle ungerne gerne være godt rustede, når det gælder gode mad- og motionsvaner. Det hele formidles på en sjov og spændende måde. Campen foregår i dagstimerne.

Madskolerne, som 4H m.fl. arrangerer og står for, er et efterhånden mere velkendt tilbud til børn og unge samt etniske børn og unge i hele landet. De henvender sig til alle og har ikke fokus på vægt, men mere på "fra jord til bord" og det, at vi alle skal leve sundt og godt. I år er der som noget nyt lagt en økologisk dag ind i forløbet. Madskolerne har et godt ry og med rette. Det er morsomt og lærerigt! Vi har på Sjov for børn skrevet en artikel om en ugHårdt arbejde og masser af sjov på PlusCampes madskole i sommerferien 2008. Læs her.

Blandt de mange nye tilbud, der er værd at nævne, er Plus Camps, som udover tilbud til de overvægtige i aldersgruppen 10-16 år, også har særlige tilbud til buttede piger, der har brug for mere selvtillid! Derudover er der også tilbud til dem, der har svært ved at læse og skrive. Se http://www.pluscamp.dk/

Et andet spændende tilbud er Teenlifestyle for unge, der før sommerferien er gået ud af 7., 8. eller 9. klasse. Fokus er madvanerne! http://www.teenlifestyle.dk/

Natursommerskoler
En række naturskoler med uddannede naturvejledere står også klar i sommerskolen med spændende natursommerskoler. Det er super godt for alle de mange børn, der ikke har den helt store lyst til at dyrke idræt eller lave mad, men alligevel gerne vil være ude i den friske luft og opleve naturen. På en Sommernaturskole er omdrejningspunktet at styrke ungernes interesse for natur og teknik på en sjov, interessant og anderledes måde. Sjov for børn har talt med en af naturvejlederne, og kvaliteten af det planlagte må siges at være meget høj. Fagligheden er i højsæde, når sommerskolerne planlægges!

Sommernaturskolerne dækker over flere vidt forskellige naturskoler rundt om i landet, og her er et par eksempler

 • Kom og besøg Danmarks Jægerforbunds sommernaturskole på Kalø, og gStemningsbillede fra naturskolen på Kaløå på jagt efter alle de gode oplevelser i naturen.
 • På sommernaturskolen på Hejrede Friluftsgård kan du i fem dage deltage i mange forskellige aktiviteter i Naturpark Maribosøerne og komme tæt på gårdens dyr. Du deltager alle 5 dage med hver sit tema: Legedag, vanddag, vandredag, dyredag og båldag.
 • Kan du li´ at lege med maden? Vil dine smagsløg gerne kildes? Er du nysgerrige omkring, hvor maden kommer fra? Og vil du gerne finde, fange og fiske noget i naturen, der kan spises - så er her et tilbud til dig: Igen i år går vi på Trente Mølle KOK AMOK sammen med ”Smagen af Fyn” i en hel uge. Vi skal koge, grille, bage og ryge (ost). Lave mad over bål, i jordovn og på komfuret - og vi bruger ingredienser, som vi enten selv har ”fanget” - eller har hentet ved besøg hos lokale landmænd og mindre virksomheder, der fremstiller nogen af de bedste fynske fødevarer. 
 • Bågø Naturskole - I løbet af ugen skal vi:
  · Gå på opdagelse på øen, og måske finde mærkelige tegn på strandens sten.
  · Lege en masse naturlege, som vi kan blive klogere af.
  · Til stranden og gå på jagt efter oldtidens guld, altså ikke rigtig guld, men rav.
  · Fange solens stråler og lave vores helt egen personlige amulet.
  · Stryge rejer, samle muslinger og lave skaldyrssuppe.
  · Vi skal sejle på flåde og afsløre vandhullets hemmeligheder
  · Indfange mikroorganismer, som kun kan afsløres i et mikroskop
  · På sæl safari og ud at gå en tur om natten

  http://www.sommernaturskole.dk/

Kirkelige sommercamps
Flere kirker, menigheder, kirkelige organisationer og forskellige trosretninger har sommercamps og somSøndagsskolernes sommerlejrmerlejre, hvor alle børn er meget velkomne. Der kræves ikke noget af hverken børn eller forældre på forhånd - eller efter. Det er en fin mulighed for dejlige oplevelser og godt samvær med andre børn samtidig med, at ungerne lærer noget bibelhistorie, som de nok skal få glæde af i skole og givet vis også i deres eget liv.

Min egen oplevelse er, at der er stor rummelighed på disse sommercamps og åbenhed omkring det religiøse. Opfordringen må derfor være at ringe og tage en snak, hvis man er i tvivl om noget. Der er meget godt at sige om disse camps!

Andre spændende sommerskoler og camps.
Kigger vi rundt i hele landet for at få øje på nogle ganske bemærkelsesværdige og mere usædvanlige sommerskoler og camps, finder vi hurtigt nogle stykker:

Sommeruge hos Cirkus FCirkus Flik Flaklik Flak

Hos Cirkus Flik Flak kan børn gå i Cirkus-sommerskole en uge i deres sommerferie og blive verdens dygtigste linedanserinde eller måske verdens modigste mand, der mestrer alverdens farlige tricks. Der er alt fra dans, sjipning, orkestergruppe til akrobatik. Det foregår i Odense og er meget populært. Børnene bestemmer selv forud, om de vil tilmeldes overnatning i telt på cirkuspladsen. http://www.cirkusflikflak.dk/

Science Camp i Danfoss Universe

Danfoss Universe byder på en række forskellige sommertilbud for unge fra 10 år og op til 16 år på forskellige Camps, der er fyldt med "seje eksperimenter, superseje naturoplevelser og megaseje udfordringer" - som de siger hos Danfoss Universe! Det er med andre ord naturvidenskaben på en ny, nervepirrende og medrivende måde. http://www.danfossuniverse.com

Historisk Sommerskole på Aalborg Historiske Museum

På Aalborg Historiske Museum er de mestre i at arrangere spektakulære sommerskoler, hvor de tager eventyrlystne unger med interesse for historie med en tur tilbage i tiden. Lige nu arbejder de på højtryk på dette års program.

Tidligere år har bl.a. budt på en Renæssancesommerskole og "Tidsrejsen 1907" i 2007, hvor tiden blev spolet 100 år tilbage. Opfindsomheden er stor, og børnene får mulighed for at prøve rigtig meget "back stage" på museet. http://www.nordjyllandshistoriskemuseum.dk/

Mangel på kreative sommerskoletilbud og udfordringer!
Der er forbløffende få tilbud til alle de børn, der har kreative evner og holder af kunst og kultur. Kun få steder som fx på Skagens Museum har jeg set, at der findes en malerskole i sommerferien, men jeg ved, at der desværre ikke er plads til ret stor kapacitet, og at det er et gMalerskole på Skagens Museum'anske kort forløb af få timers varighed. Oplysninger eller tilmelding mhl@skagensmuseum.dk

Måske mener visse voksne, at børn skal være ude i det gode vejr, når det er sommer, og ikke sidde inde og tegne, male, klippe, klistre, sy, modellere m.m. Men hvem har sagt at staffeli, smykkeværksted og andre kreative ting ikke kan ske udendørs?

Nogle børn kunne måske godt tænke sig at fordybe sig i byens arkitektur eller se på alle de mange skulpturer, der er i rigtig mange byer, for derefter at arbejde med det i en kreativ proces?

Problemet er selvfølgelig, at det veluddannede og dygtige personale i de mange kulturhuse og på de kommunale ungdomsskoler holder deres velfortjente ferier. Men kunne man ikke give rum og plads til, at dygtige universitetsstuderende og pædagog- og lærerstuderende m.v. tog over og gav de børn, der har lyst, en på opleveren i en uge af sommerferien, i stedet for, at bygningerne står ubenyttede hen, og de kreative børn ikke bliver stimuleret og måske har en halv kedelig ferie, der ikke er så god for selvværdet. For det er jo det, sommerskoler og camps handler om: at få gode oplevelser, minder, venner, blive bedre til noget og have det rart!

Plads til alle børn!
I gamle dage tog man på sprogskoler i udlandet i sommerferien, hvis den stod på sommerskole. Det handlede jo om at dygtiggøre sig. Muligheden for at tage til udlandet og lære sprog eksisterer stadig og er bestemt meget interessant - også for mindre børn! Der er kommet mange forskellige tilbud, så også juniorer kan tage trygt af sted. Men det er meget, meget bekosteligt i forhold til en sommerskole eller sommercamp herhjemme, der typisk koster imellem 250 -750 kr., og så er det da immervæk noget mere overskueligt, at ens barn kun er 10 - 100 km væk og ikke skal hentes med fly, hvis der skulle opstå et eller andet!

Der findes også mange sommerskoler, hvor man sover hjemme og møder op i alm. skoletid. Det er da lige til at tage og føle på!

I det hele taget er sommerskoler og sommercamps et meget godt ferietilbud, som det bare er om at tage vel imod. Det er en gave til vores unger! Tænk, at de kan få lov at fordybe sig i dét, de synes er sjovt, i en uge i deres sommerferie i selskab med andre børn som dem selv og en flok engagerende voksne. Det er da som at finde en klump guld!

 

Held og lykke med sommerskolerne og de mange sommercamps !

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
24. marts 2009


 


Jeres kommentarer

I dette forum er I velkomne til at skrive kommentarer til artiklen.NLV 13. juni 2009 kl. 11:28
Sommercamps
Kommentarer til artiklen: http://www.sjovforbornpaaferie.dk/ferieartikler/sommercamps.asp?ID=44


Hej med jer ...

Jeg har lige læst om nogle meget specielle sommercamps for teenagerne, der er vilde med natur og teknik.
Der er to temaer og de er meget utraditionelle. Det lover godt for en spændende sommerferieoplevelse. Alletiders!


SommerCamp 2009
Red Jorden på Global Mission eller løs mordgåden på CSI-camp!

På Global Mission går det ud på at redde Jordøen. Indbyggerne i Vest sviner med deres store biler, Nordisen smelter, og der er oversvømmelser i Øst. Du og andre unge skal på to dage redde Jordøen ved blandt andet at arbejde med drivhuseffekten, parasitter, invasive dyrearter og brintbiler. Læs mere om Global Mission.


På CSI-agent camp er et mord blevet begået, og gerningsmanden har kun efterladt ganske få spor. Der bliver fundet blodspor, en halvtom kaffekop og flere fodaftryk… Dit arbejde som efterforsker starter ved gerningsstedet og fortsætter i laboratoriet. Tør du være med? Læs mere om CSI-agent.


Følgende steder vil du kunne opleve sommercamp:

Global Mission - red Jorden!
2. - 3. juli - Syddansk Universitet, Odense (uden overnatning)
3. - 4. august - Rosborg Gymnasium i Vejle (med overnatning)
6. - 7. august - Kolding (med overnatning)

CSI-agent - løs mordgåden!
29. - 30. juni - Syddansk Universitet, Odense (ALT OPTAGET!)
4. - 5. august - Esbjerg (med overnatning)
6. - 7. august - Tønder Gymnasium (med overnatning)

_________________________________

Praktiske informationer:
• Du skal være 13-16 år for at deltage
• Det er gratis at deltage (inkl. forplejning)
• Du skal overnatte alle steder på nær i Odense
• Pladserne er forbeholdt elever der ikke tidligere har deltaget i SommerCamp

Søg på "Red Jorden" el. "Global Mission" el."CSI" OG "camp" OG "sommer" og "dsu". så finder du hjemmeside og informationer.
(Jeg må desværre ikke indsætte link til sider med oplysninger her).

Der er stadig ledige pladser her medio juni. Så det er bare om at tage en frisk beslutning!

Svar - citer og svar

Votborg 25. juni 2009 kl. 23:47
Sv: Sommercamps
Endnu et bud på en sommerskole:

Vadehavscentrets sommerskole
Vadehavscentret tilbyder Sommer Naturskole 2009 for de 10-15 årige. Dette afholdes i uge 31 fra d. 27. juli til d. 31. juli.
Programmet for sommerskolen indeholder forskellige aktiviteter, ekspeditioner og
oplevelser, der alle har med Vadehavet at gøre. Programmet forløber hver dag fra kl. 9.00 til
15.00 (dog senere på Mandødagen).
Eksempel på aktiviteter: Vadeaktivitet med rejehov og greb
Cykeltur med teleskoper til fuglekig
Ekspedition til Råhede Vade evt. med springstav
Sæltur på Mandø
Tur med trækvod ved højvande
Evt. obduktion af et dyr/kranierensning
Tårnfalk og uglegylp
Mødested: Vi starter hver dag fra Vadehavscentret kl. 9.00. En enkelt dag skal I have cykler
med. Husk at medbringe to madpakker (en lille og en stor), en drikkedunk og tøj til at være
ude i.
Pris: 550 kr. pr. person
Tilmelding: Skal ske til Vadehavscentret på e-mail info@vadehavscentret.dk eller
tlf. 75 44 61 61 inden d. 20. Juni (husk at oplyse Jeres forældres navn + Jeres eget, Jeres
adresse og telefonnummer).
Min. deltagerantal 14 og max. 25.

Gå ind på vadehavcenterets hjemmeside.

Svar - citer og svar

Votborg 29. juni 2009 kl. 09:56
Sv: Sommercamps
Endnu en sommerskole:

Sommerferie fiskeskole den 13.-14. juli
Danmarks Sportfiskerforbund besøger AQUA i Silkeborg og laver en spændende fiskeskole med dygtige instruktører fra AQUA og Danmarks Sportsfiskerforbund begge dage

Arrangementet er åbent alle mellem 10-18 år - og du behøver ikke at være erfaren lystfisker for at deltage - tværtimod. Alle kan være med - og har du ikke selv fiskegrej, kan du låne det i AQUA ! Der er kun 50 pladser - så vi anbefaler hurtig tilmelding på tlf. 8921 2121 eller bb@remove-mefvc.dk (senest onsdag den 8. juli). Pris kr. 200,-

Mandag d. 13. juli fra kl. 9-17:

•Intro og rundvisning på AQUA
•Demonstration af kunst-agn mellem fiskene i akvarierne
•Introduktion til næste dags fisketur
•Lystfiskerhygge med film og diasshow
•Tømning af ruse samt fodring af rovfisk og oddere
Tirsdag d. 14. juli fra kl. 9-17:

•Fisketur til Resenbro Put and Take. Vi mødes ved søen, hvorefter der er fiskesti, rygning af fisk, fiskekonkurrencer og selvfølgelig masser af praktisk fiskeri på programmet. Der sættes ekstra fisk ud, så chancen for fangst skulle være god !

Svar - citer og svar

Votborg 19. juli 2009 kl. 10:14
Sv: Sommercamps
Vejle Kunstmuseum: FERIESKOLE SOMMER 2009


Vi tegner på kunstmuseet


Tirsdag - torsdag i uge 31, eller tirsdag - torsdag i uge 32

Skal du i 6. klasse efter sommerferien, og har du lyst til at bruge 3 feriedage sidst i ferien på at tegne på Vejle Kunstmuseum, så er kunstmuseets ferieskole lige noget for for dig.


Denne gang tegner vi med blyant, kridt, kul og farver efter de flotte skulpturer på kunstmuseet.

Hvis vejret er til det, går vi undenfor og tegner.

Udstillingen er arrangeret af museumsformidler Susanne Baldus Pedersen.

Vh Nønne Lønne VotbortSvar - citer og svar

Majbritt Holgersen 05. februar 2010 kl. 17:59
Sommercamp på højskole på Fyn
Hver sommer afholder Andebølle Ungdomshøjskole Sommerkurser for familer i ugerne 26-30. I kommer som famile og bor på skolen under kurset, lærer nogle nye mennesker at kende og har nogle gode og lærerige timer sammen indenfor det tema I ønsker.

Sommeren 2010 byder på følgende kurser:

Uge 26 (27/6-3/7): Kunstlegeplads

Uge 27 (4/7-10/7): Cirkus

Uge 28 (11/7-17/7): Cirkus

Uge 29 (18/7-24/7): Liverollespil

Uge 30 (25/7-31/7): Liverollespi

Prisen for et sommerkursus på en uge er for voksne: 2700 kr. og for børn 1350 kr.
Dette beløb dækker kost, logi og undervisning for kursets varighed.

Læs mere om de enkelte kurser på
www.andebolle.dk/html/sommerkurser.html

Mvh Majbritt (Andebølle Ungdomshøjskole)

Svar - citer og svar

cyrene 13. oktober 2010 kl. 16:29
Sv: Sommercamps
Der er flere forskellige nye camps på tapetet hos +Camp i 2011. I påsken kan de 8-12-årige glæde sig til en sjov MiniCamp i de 4 kedelige påske-hverdage.

10-16 årige med behov for at styrke deres motorik skal krydse af i kalenderen når det bliver sommerferie. Her er MotorikCamp med fokus på deres motoriske færdigheder, koordination mv.

En ITCamp ser også dagens lys i sommerferien og henvender sig til de 10-16 årige. Her kan IT-færdighederne i Word, PowerPoint, internet m.m. blive forbedret.


VH
Skribent
Nønne Lønne Votborg

Svar - citer og svar

MaleneKG 23. marts 2012 kl. 18:11
2012 - Udspring i uge 27 - SommerCamp 2012
Diving Camp Sommer 2012 – for store og små!

Årets SommerCamp i FREM Odense Udspring er en udsprings-camp for alle! For små og store, for nye og gamle medlemmer og for dig, der aldrig har sprunget før. Træningen inddeles i kurser med forskelligt niveau. Ved tilmeling skal du krydse dit niveau af, så du kommer på det kursus, der passer til dig.

Camp’en afholdes i uge 27 fra mandag morgen kl. 9.00 til fredag kl. 15.30. Campe’en er inkl. overnatning og alle måltider.

Alle deltagere møder mandag kl. 9.00 i Forhallen ved Odense Universitets Svømmehal.

Tilmelding: tilmeld dig på http://www.odense-udspring.dk - under ”tilmeld til” og få dine forældre til at krydse af om de kan hjælpe med noget. Angiv dit udsprings-niveau.

Pris: prisen for hele ugen inkl. træning, mad, overnatning, gaver og aktiviteter er 1000 kr., som indbetales på konto: 5775 - 5909 143 529 Tilmelding senest 1. Juni.

Super Tilbud: Tilmeld dig inden 1. maj og få badetøj og t-shirt med i prisen.

Mad og drikke: FREM Odense Udspring går op i sund kost og gode vaner. Vi vil under camp’en sørge for at springerne har alle muligheder for at fylde sig med sund og grov kost, så de har god energi til de fysisk krævende dage. Vi opfordrer løbende springerne til at drikke vand under træningerne. Vi mener ikke, at sukker, kage, slik og sodavand m.v. hører en træningslejr til, og derfor skal springerne heller ikke selv medbringe hverken penge eller slik.

Aktiviteter: Traditionen tro vil der i løbet af camp’en dukke en overraskelse op. Ingen ved hvad det bliver, men alle gætter lystigt med på det i løbet af dagene. Herudover vil ugen gå med en masse træning på vipperne og på kanten, styrketræning, hop i trampolin, vi vil lege og spille, udføre forskellige seriøse og useriøse rekorder og grine og have det sjovt.

Svar - citer og svarLinks

Sport:

Svømning Aqua Camp
Volley: projekt@volleyball.dk
Håndboldskole http://www.dhf.dk/composite-2401.htm
Fodbold www.dbu.dk (men også hos ww.dgi.dk rent faktisk!)
Tværgående idrætssommerskole http://www.sportscamp.dk/
Sejlsport: http://www.sejlsport.dk/sw31089.asper

Gymnastik og flere andre spændende tilbud: www.dgf.dk og www.dgi.dk

Hjælp os med at formidle flere oplysninger!

Kender du til en sommerskole eller sommercamp, hvor børn kan deltage uden krav til forudgående medlemskab og uden større krav til færdigheder, udstyr og den slags - med andre ord: hvor alle børn er velkomne (det er selvfølgeligt okay at der er alderskrav m.m.), så vil vi gerne høre fra dig!

På Sjov for børn vil vi gerne være med til at gøre det nemmere for forældre at finde rundt i sommertilbudene. Som det er i øjeblikket kan det være ganske svært at finde de sommerskoler og camps, der gemmer sig her og der.

Derfor vil vi meget gerne samle dem i en liste på siden. Det gør det lettere for interesserede at henvende sig og blive skrevet op i god tid - og for arrangørerne bliver det langt nemmere at formidle deres tilbud.

Flere artikler om sommercamps

Om sommerskoler
Praktisk vejledning
Små mesterkokke på madskole
Laura Emilies hang til sommercamps


Læs også mere her:

Danmark