Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle ferieberetninger    Seneste anmeldelser    Seneste anmeldelser overnatning    Tast selv tips/forslag

Berlin er fin med børn

Vi har netop været en uge i Berlin med tre unger på hhv 1½, 5 og 7, og det har været godt!

Rejseform:
Da vi bor i København havde vi valgt at tage med nattog fra Malmø. Dette var t/r ca. 3000 kr. billigere end med et fly med fornuftig afgangstid. Skønt det hed sig, at de mindste skulle dele køje med en voksen, var der alligevel 5 køjepladser til os. Turen derned var knap så god, det var varmt, og det var svært for børnene at få ro og sove. Turen hjem gik til gengæld rigtig fint, og vi ankom alle fint udhvilede. Ved at vælge denne rejseform fik børnene både en særlig tog-oplevelse, men man fik også næsten 2 hele dage forærende, idet man ankom tidligt om morgenen på ankomstdagen og forlod byen sent om aftenen på afgangsdagen.

Indkvartering:
Vi havde lejet en lejlighed gennem CAB-city udlejning på nettet. Der var lidt forvikling omkring den konkrete lejlighed, men alt i alt var personalet supervenligt og servicemindet. Lejligheden lå i Moabit/Mitte, som ikke var det mest spændende kvarter. Der var dog en sød lille legeplads tæt på. Og der var roligt, kort til U-bahn station og masser af plads i lejligheden. Det eneste, man kunne udsætte på lejligheden var, at køkkenet måske var lidt sparsomt udstyret med skåle og redskaber til sådan almindelig aftensmadlavning. Men der var komfur og køl, gryder, pander, microovn, rister, vandkoger og kaffemaskine, såh ...

Erfaringer:

Først de mindre gode:

Berlin er lukket om søndagen! Nej, ikke museer, cafeer og restauranter, men almindelige forretninger, ikke mindst fødevarebutikker. Det er vi ikke vant til - trods lukkelov - i Danmark. Supermarkedet på hovedbanegården har dog åbent om søndagen.

At komme omkring med barnevogn/klapvogn må vi desværre erkende generelt kan være ret besværligt. Det er langt fra alle U- eller S-bahn stationer, der har elevator, så man er nødt til at være to for at bære op og ned (mange gange). Og hvis en elevator var i stykker, var der ikke nogen at henvende sig til for hjælp.

Hvis man ikke har været i Berlin før eller kun for længe siden, kan det være ret uoverskueligt med de mange transportsystemer: U-bahn, S-bahn, metrobusser, busser og sporvogne. Det er kun lykkedes os at finde komplette kort over U- og S-bahn linjerne. De dækker selvfølgelig meget godt, men man kan bruge temmelig lang tid på at gå til stationen, ned til den rigtige perron, selve kørslen (hvor man jo intet ser), måske skifte til en anden linje, og og ned ad trapper og hen ad perroner … Tit ville man have ønsket at kunne tage en bus i stedet og generelt planlægge efter at benytte bus frem for U-bahn, men det var ikke til at finde ud af bussernes ruter. Måske lidt research hjemmefra kunne hjælpe et fremtidigt besøg. Vi benyttede dog både rute 100 og 200, som er typiske ”turistruter” og derfor angivet på flere gængse turistkort.

LEGOLAND Discovery Centre på Potsdamer Platz – det kan godt være, børnene synes om det, men for de voksne er det noget nær helvede på jord! Vi var der en regnvejrsdag – ligesom hundredvis af andre familier. Alt, alt for mange mennesker stoppet ind i et underjordisk rum med byggeklodser i et stort rod, et mindre antal lego-scenarier og en enkelt kørende ”forlystelse.” Det var klaustrofobisk, og prisen på 16€ pp (også for børnene) var helt ude af proportion med indholdet. Frarådes kraftigt!

Og så de rigtig gode – dem var der flest af:

Generelt er det vigtigt, at fortælle børnene om det, man ser, besøger og oplever. Sætte en historie omkring – ellers bliver det at se en kirke eller besøge et museum bare sådan nogle nedslagspunkter uden sammenhæng, og ungerne forstår ikke, hvorfor de voksne nu har valgt at se det. Det glemmer vi voksne sommetider. Selv mindre børn kan godt forstå det med, at Berlin har været delt af en mur, at man som familie har haft det vidt forskelligt på hhv. øst- og vestsiden. Der er mange seværdigheder, der kan kobles op på denne historie – Reichstag, Brandenburger Tor, m.v.

Berlin Zoo – formodentlig attraktion nr. 1 i Berlin, og haven er virkelig også et besøg værd. Dyrene har gode og tilstrækkeligt udfordrende forhold, og haven er godt anlagt. Der er en kæmpe legeplads i midten. Savner bedre faciliteter til madpakke-familierne. Det var svært at finde puslefaciliteter.
Anbefales!

Tiergarten – parken er dejlig, der er indtil flere legepladser, og med lidt tålmodighed kan man observere vilde kaniner og masser af fugle. Sejrssøjlen er jo kuriøs, for den er bl.a. rejst til minde om sejren over danskerne i 1864! Anbefales!

Kuplen i Reichstag – det var spændende at gå op i kuplen. Flot udsigt og flot arkitektur. Hvis børnene ikke er så meget for højder, og de fx ikke har lyst til at komme op i fjernsynstårnet på Alexander Platz, så er dette en alternativ, overkommelig udfordring for dem, hvor de trods højden kan føle at have lidt mere ”under fødderne.” Man skal bestille tid og registrere sig på nettet i forvejen. Husk pas. Med klapvogn kommer hele gruppen i øvrigt uden om køen.
Anbefales!

Brandenburger Tor – det kendteste monument i Berlin, og der er meget historie at fortælle. Anbefales!

LOXX am Alex – et must!!! En af europas største modeljernbaner befinder sig på 3. sal i varehuset Alexa ved Alexanderplatz. Udover togene er scenarierne minutiøst bygget op og befolket af tusindvis af småbitte ”mennesker.” Man kan blive der i timevis. Der er også et enkelt og billigt cafeteria tilknyttet med legeområde for de mindste. Gode toilet og puslefaciliteter. Der er små trappestiger, som børnene kan flytte rundt, så de kan se over afskærmningerne. Men vær forberedt på, at småfolk, som fx vores yngste på 1½, skal bæres for at kunne se, og at de vil være svære at køre trætte, for der sker hele tiden noget.
Anbefales kraftigt!

The Story of Berlin – ikke at forveksle med Berlin Story – er et spændene multimedie museum med masser af objekter og ”real size” installationer, som illustrerer byens historie. Man kan bl.a. komme ned i et stort atombunkeranlæg. En klapvogn kan komme ind og rundt i dele af udstillingen, hvis man er parat til at bære nogle få trin, men bunkeranlægget kan man kun komme ind i til fods. Gode toilet og puslefaciliteter.
Anbefales!

Deutsches Technikmuseum
Et rigtig godt museum for børn. Der er masser at ting, man må røre ved og trykke på. Desværre et det hele jo på tysk eller engelsk, så man må som forældre være opsat på at fortælle historierne omkring computeren, dampmaskinen, håndværksfagenes redskaber, sejlskibene, navigationsinstrumenterne, flyvemaskinerne osv., som er udstillet. Vores mindste blev aldrig træt af at pege ”a det, a det?” Man kan sagtens spise madpakke der, og der er gode toilet og puslefaciliteter.
Anbefales!

Museet ligger i Kreutzberg og relativt tæt på Oranienburg Strasse, som er en af bydelens farverige og lidt anderledes strøg.

Mindesmærket til erindring om de myrdede jøder under 2. VK tæt på Brandenburger Tor – er overvældende, fascinerende, mystisk og tankevækkende. En udfordring, selvfølgelig, at fortælle børn om, at det er til minde om en masse døde mennesker, men de har ingen problemer med at spæne rundt mellem de 2700 uregelmæssige betonsteler.
Anbefales!

Til slut:
Vi voksne var også lidt ude på egen hånd til div. museer, shopping mv. Der var også mange flere ting, vi gerne ville have besøgt med børnene – fx et af museerne på museums-øen, bydelen Prenzlauerberg, at køre med sporvogn ... men det er begrænset, hvad man kan nå, når det trods alt skal være på børnebetingelser. Der skal være tid til at stoppe op ved en legeplads, spise is, se på optrædende i en park eller kigge på smådyr mellem brostenene.

Mia Lagergaard og familie

Informationer

 

Denne ferieberetning er skrevet af:
lagergaard d. 25. juli 2011

Yderligere info:
Tyskland