Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Om Sjovforbørnpåferie.dk    Søg billige flybilletter    Tema: Camping    Tema: Byferie med børn    Tema: Danske feriecentre
Stressfri ferie - Sjov for børn på ferie

Stressfri ferie


Gear ned på arbejdet et par dage før ferien starter og sørg for, at hele familien får afstemt ferieforventningerne, lyder nogle af rådene fra en erfaren stresskonsulent.

Vi skal blive endnu bedre til at slappe af i sommerferien, mener Mads Qwist, chefkonsulent hos StressEksperterne, der rådgiver firmaer og organisationer i håndtering af stress.

”Alt for mange når ikke at slappe helt af i ferien. De har en lang liste over, hvad de skal nå, og samtidig har de svært ved at få alle familiens forventninger til at mødes,” fortæller Mads Qwist.
Resultatet er, at folk bukker under for stress, når efteråret kommer, fordi de ikke har hvilet ordentlig ud i ferien. Hvor de egentlig burde have fået ladet batterierne op, har de i stedet brugt energi på at nå det hele.

Afstem forventninger
Heldigvis kan man undgå det med en smule planlægning og et familieråd, vurderer Mads Qwist.

”Først og fremmest skal du og resten af familien afstemme jeres forventninger til ferien. Brug den første feriedag på at finde ud af, hvad I hver især har lyst til, og se så, om det kan kombineres. Det er måske ikke muligt at nå alt, men så gælder det om at prioritere. Og sørg for alt i verden for, at der er plads til spontanitet,” siger Mads Qwist, der også slår fast, at der ikke findes modeller for rigtig eller forkert ferie:

”Brug ferien til lige præcis det, du har lyst til. Hvis du slapper bedst af som Byggemand Bob, så gør det. Og hvis du hellere vil ligge i haven og læse en bog, så gør det. Det handler om, at du slapper af,” mener Mads Qwist, der også anbefaler, at man holder den tre ugers sammenhængende ferie i sommermånederne:

”Solen og varmen giver os vitaminer og energi, og vi har mulighed for at være uden for meget af tiden. Tre ugers ferie på andre tidspunkter af året, kan nemt blive tre ugers indendørsferie, hvor dagene kører i ring,” forklarer Mads Qwist.

Gå tidligt på ferie
En anden klassisk situation i forbindelse med sommerferien er, at vi stadig tænker på arbejdet, mens vi holder ferie, fortæller Mads Qwist.
I stedet for at nyde de cheffri uger, bruger vi de første mange dage på at fokusere på papirbunken på skrivebordet og alt det, vi ikke fik nået. Men også her findes der råd.

”Vi anbefaler folk at sætte deres e-mail på autosvar og indtale en feriebesked på mobiltelefonen et par dage før, de egentlig går på ferie. På den måde får de tid til at overlevere opgaver og løse dem, der skal nås, uden at der hele tiden strømmer nye til. Og når du så går på ferie, er du også mentalt klar til det,” forklarer Mads Qwist.

Start langsomt op
Ligesom det er vigtigt at sætte tempoet ned op til ferien, er det sundest med en blød opstart efter ferien. Så vent et stykke tid med at trykke speederen helt i bund.

”Brug de første dage efter ferien på at få overblik og prioritere opgaverne. Lad være med at hoppe i fælden med masser af overarbejde lige det samme, men giv dig ro til at finde dig til rette igen,” lyder rådet fra Mads Qwist, der også opfordrer arbejdspladserne til at udarbejde en egentlig feriepolitik.


10 veje til en afslappende ferie uden stress

1. Skab gode betingelser for din ferie
Brug et par dage, inden du går på ferie, til at sætte tempoet ned. Begræns din kommunikation via mails, telefon mm, så du skaber de bedste betingelser for at være til stede med de arbejdsopgaver, der skal afsluttes inden ferien.

2. Luk computeren
Lad være med at tjekke e-mails. Sæt autosvar til, hvor du fortæller, at du holder ferie. Oplys om en kontaktperson, der kan kontaktes i forbindelse med hastesager.

3. Sluk mobiltelefonen
Indtal en besked på arbejdstelefonen, hvor du fortæller, at du holder ferie. Fortæl ligeledes, hvem man kan kontakte, hvis det haster.

4. Tre ugers sammenhængende ferie er optimalt
Tre ugers sammenhængende ferie er optimalt, hvis din krop og hjerne skal have mulighed for at komme ned i gear, restituere sig og genoplades.

5. Afstem forventninger til ferien med din familie
Sørg for at alle i familien, også børnene, har indflydelse på feriens indhold og planlægning. Når I kender hinandens forventninger til ferien, er der større sandsynlighed for, at I kan indfri dem - og risikoen for skuffelser og konflikter mindskes.

6. Undgå en travl og overbooket kalender
Sæt tid af til at slappe af og finde ind til roen. Neddæmp forventningerne og nå det, I når.

7. Vær nærværende og lad tankerne følge kroppen
Vær til stede der, hvor du er. Det skylder du både dig selv, din familie og dine venner.

8. Lad idéerne komme
De bedste idéer kommer til os, når vi slapper af og giver hjernen et frirum.

9. Bliv en bedre kollega
Hold ferie når du holder ferie. Lad være med at tænke på arbejdet - skab mulighed for at blive fyldt med energi, kreativitet og overskud til at se tingene i et nyt perspektiv

10. Planlæg en ’blød landing’
Brug de første dage på at komme op i tempo. Vær opmærksom på, at du ikke falder i den vanlige fælde, hvor du starter efter ferien i et hæsblæsende tempo for at komme up to date.


5 veje til at undgå stress efter ferien

1. Hold ferie hele ferien
Lad være med at bruge de sidste dage af ferien på mentalt at stresse over de arbejdsopgaver, der venter forude.

2. Start med en ’blød landing’
Når du kommer tilbage fra ferien er det vigtigt at få et overblik for derefter at prioritere dine arbejdsopgaver. Du skal ikke forvente eller forlange af dig selv, at du er ovenpå fra dag et.

3. Start i det små
Start med nogle overskuelige opgaver. Lad være med at kaste dig over de mest krævende og komplekse opgaver den første dag.

4. Sæt tid af til opdatering
Brug den nødvendige tid til at blive opdateret på, hvad der er sket af vigtige ting, mens du har holdt ferie.

5. Intet overarbejde!
Det kan være fristende at begynde efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente det forsømte. Lad være med det! Hold nogle helt almindelige arbejdsdage og hold derefter fri - så føles overgangen fra ferie til hverdag heller ikke så hård.

.

 

Informationer

13. juni 2008

Nyhedsarkiv