Tour de France med børn

Vi er faktisk ikke specielt cykelinteresserede i vores familie. Mor og far ynder da at nyde en eftermiddagslur foran TV, når Tour de France løber over skærmen i juli, men derudover er det begrænset med interessen for den dopingplagede sport.

Vores tre børn på 12, ni og syv år har endnu ikke forstået det taktiske set-up i sporten, men de har da hørt om Bjarne Riis og Andy Schleck.

Alligevel er en af vores bedste ferieoplevelser en etape ved Tour de France.
Løbet er kort sagt én stor folkefest langs ruten, og menneskemylderet, samhørigheden i vejkanten, og karavanen, der passerer i høj fart inden rytterne kommer. Det er bare en speciel oplevelse, og absolut værd at køre lidt ekstra efter.

Børnene er naturligvis begejstrede for de ting, der ryger ud fra karavanen, der passerer forbi på hele ruten inden rytterne kommer. Sortimentet omfatter f.eks. nøgleringe, smagsprøver på kiks og pølse, pudseklude, flyers og, hvis man er rigtig heldig, en cykeltrøje.

Men børnene elsker også timerne op til.
At kommunikere på tegnsprog med de andre, der har fundet en god plads i vejkanten ved siden af os. At lave bannere og dekorere vores trafikveste fra bilen med slogans, der hepper på Andy, Fuglsang eller Riis, eller at blive fotograferet sammen med de glade og Tour de France-opstemte politifolk.

Der er også rig mulighed for at kigge på de mange motionister, der tager touren for at prøve at køre i de professionelles cykelspor, eller at bruge lommepengene på at købe udstyr ved de passerende merchandise-vogne. Det hele er bare spændende.

For da slet ikke at tale om, når rytterne nærmer sig. At vinke til og betragte tv-helikopterne, se de akrobatiske kameramænd, der drøner forbi som passagerer på motorcykler, der kører alt for stærkt, og endelig rytterne, der suser forbi, tæt fulgt af servicevognene med vand, ekstra hjul og en læge, hvis uheldet skulle være ude.

Og så er det med ét forbi. En lang dag med oplevelser er slut men hvilken dag!
Alle er glade og trætte på den gode måde og én ting er der enighed om på bagsædet vi skal til Tour de France igen næste år…

Og så til det praktiske…
Selvom Tour de France foregår i Frankrig synes der at være forbavsende godt styr på hele løbet og rammerne omkring det.

På hjemmesiden www.letour.fr er hver etape detaljeret beskrevet, og man kan i ro og mag inden ferien udvælge sig en etape, som passer til ens rejseplaner. På hjemmesiden kan man også i detaljer finde ud af, hvilke veje, der køres på, og et cirka-tidspunkt for, hvornår karavanen og rytterne forventes at komme forbi. Meget professionelt og let at gå til.

En god idé er at anskaffe sig et detaljeret kort over Frankrig, så man kan finde den nøjagtige rute på kortet. Et sådant kort kan man købe til omkring 20 euro i de større supermarkeder overalt i Frankrig.

Etaper, hvor der er lidt bjerge, er oftest mest spændende, men man skal være opmærksom på, at på de meget populære og kendte bjerge skal man være flere dage i forvejen for at få en plads i vejkanten. Vi har med succes valgt en af de mindre stigninger, hvor det så småt begynder at gå opad, men hvor man fortsat kan finde en parkeringsplads i vejkanten. Vælg et sted, hvor der er et langt lige stykke vej, så man kan se rytterne over en længere strækning, eller vælg et sted tæt på et sving, hvor rytterne skal ned i fart. For de cykler altså stærkt!

Det er en stor fordel at have bilen tæt på. Den kan danne base og opbevaringssted for proviant, vådservietter, tidsfordriv til børnene og et par klapstole.

Husk rigeligt med mad, snacks og drikkevarer. Det er en lang dag, og det er som udgangspunkt ikke muligt at købe noget, når man først har fundet et sted på ruten. Tænk også på at få godt tisset af hjemmefra, eller vælg et sted, hvor der er lidt buske og træer, der kan agere ”læ-hegn” for tissetrængende.

For en stor del af oplevelsen er at være der i rigtig god tid. Dels er det her, man kommer tæt på tilskuerene, og dels er det en nødvendighed at være i god tid, da myndighederne naturligvis lukker vejene i god tid, før rytterne kommer.

Herefter er der kun én ting at sige…. ”allez, allez, allez”

Betina Skjønnemand
Sjovforbørn.dk


Udgivet

i

af

Tags: