Alt for meget at se i Rom

Det er efterhånden ved at være en tradition, at den ældste og jeg hvert forår tager en storbyferie. Farvel til hverdagen og en til tider irriterende lillesøster og goddag til herlig mor-søn tid og masser af kultur og nye indtryk.

I år stod der Rom på billetterne. Dels er Rom jo bare dejlig og det er længe siden, jeg har været der sidst, men med den 12-åriges store interesse for historie, virkede Rom som det oplagte destination til at nære denne viden. Og så gør det jo ikke noget, at man i Italien stort set kan få alle børns livretter med pasta i alle afskygninger, ligesom de efter vores mening har verdens bedste is.

Jeg havde i forvejen givet den unge mand lidt lektier for og bedt ham læse et par bøger og se et par film, så vi sammen kunne prioritere, hvad der var det allervigtigste, vi så.

Hotellet lå intet mindre end genialt, lige bag den charmerende markedsplads Campo dei Fiori. Herfra kunne vi stort set gå til og fra al ting og det gjorde vi.

Allerede den første dag tog vi mod Pantheon og faldt i svime over historierne om det gamle tempel, så Thorvaldsens frise, Rafaels grav – og stod et øjeblik i stilhed lige under templets runde hul og lyttede til det kor, der havde taget opstilling og sang så smukt.

Herefter var vi sultne og slog os ned på pladsen og fik turens første pizza. Der er nok at kigge på på pladserne og gaderne i Rom. Vi holdt mest øje med de sorte gadesælgere, der med deres varelager af kopi-solbrikke og –designertasker var jaget vildt og som derfor hele tiden pakkede ud og pakkede sammen igen. Sikke et liv. Men de små gader ved Pantheon rummer også de mest ekstravagante ’modebutikker’ for Vatikanets folk. Her er ikoner, graler, sølvtøj, men også kapper med de prægtiste broderier, kapper, sko ja alt, som kirkens mænd og kvinder kan få brug for.

Toppen af Kuplen
Næste morgen ringede vækkeuret allerede 6.15 (ikke nogen ferietur her). Vi iførte os løbetøj og løb så ca. en halv time langs Tiberen op til Vatikanet. Dels er en løbetur tidligt om morgenen en fantastisk måde at få set byen vågne på og uden de horder af turister, der præger Rom og dels nåede vi frem til Vatikanet kl. 07. dut og undgik dermed stort set køen ind til Peterskirken. Vi kom tilmed så tidligt, at der var masser af religiøs aktivitet i kirken. Små gudstjenester, kor der sang, nogle der skriftede, så vi fik set det kirken også bliver brugt til. Men fik selvfølgelig også hilst på Sankt Peter og set Michelangelos Pietá, som man jo skal.

Vi havde besluttet os for at skulle en tur i kuplen og det kom vi, selvom det var en angstprovokerende tur op af de 537 trin, hvor det hele bliver smallere og smallere og der kun er én vej. Men belønningen var enestående, da vi stod de ca. 130 meter over den smukke by. Ned igen og spise morgenmad på en café, inden vi tog hjem og fik bad og rigtig tøj på.

Nu gik turen til en anden del af det vi havde aftalt vi VILLE se nemlig Colosseum og Forum Romanum. Mathias har læst utrolig meget om gladiatorer, så jeg havde stort set min egen personlige guide med mig i det imponerende bygningsværk.

Der skal lidt fantasi til at forestille sig, hvordan livet har været her for 2000 år siden. Køen var stort set uendelig, men for 5 euro ekstra købte vi os adgang til den hurtige kø og de penge var givet godt ud.

Vi nød en varm sandwich fra en af de mange sandwichvogne i en park med bare tæer inden vi trak vejret dybt og gik ind på Forum Romanum det sted som i 800 år var verdens centrum. Det er jo i princippet noget gammelt skrammel og jeg kan kun anbefale at man hjemmefra har fået talt om romerne, Romerriget og den måde de levede på, for kun på den måde, kan man prøve at gøre det levende for et barn.

En is måtte der til ovenpå alle disse indtryk og så tog vi et par timer på hotellets skønne tagterasse, som Rom er så fuld af, inden vi gik over Tiberen mod det farverige og pittoreske Trastevere. Her er der små smalle gyder, man kan fare vild i, vasketøj, der hænger til tørre, som i Lady & Vagabonden og små listige værtshuse og masser af restauranter. En omgang Ravioli og hjem i seng.

Pompeji og Vesuv
Endnu en strabadserende og oplevelsesrig dag ventede. Vi havde hjemmefra haft kig på, hvorvidt det kunne lade sig gøre at tage en en-dages tur til Napoli for at opleve Pompeji og Vesuv. Det kunne det, det var en 12-14 timers tur, men vi havde besluttet os for at gøre det.

Så vi kørte tidligt om morgenen gennem det smukkeste og frodigste landskab mod Napoli indtil vi kom til Pompeji, hvor vi fik en engelsk turguide, der i to timer guidede os igennem dette unikke ’øjebliksbillede’ af livet i år 79, da Vesuv gik i udbrud og begravede denne rige og veludviklede by i aske og lava.

Endnu engang er der brug for fantasien for at det man ser ikke bare er gamle væltede sten og søjler, men med guidens hjælp og vores egen forberedelse, blev det til en helt fantastisk oplevelse.

Vi spiste den lokale Pizza Marguerita (oprindelig opfundet i Napoli) inden vi kørte i hårrejsende hårnålesving op af Vesuv. De sidste par kilometer skal man gå, men så står man også ved krateret på det som vulkanologer kalder en af verdens 10 farligste vulkaner og med en udsigt over hele Napoli-bugten til øerne Capri og Ischias samt hele den yndige Amalfikyst med de imponerende småbyer Sorrento og Positano.

Vi var trætte i bussen, da vi kørte hjem og først nåede frem til Rom omkring kl. 21.

Et brag af en kamp!
Lørdag var det allerede vores sidste dag i Rom og vi havde hjemmefra talt om, at det kunne være fantastisk at opleve en lokal fodboldkamp. Og da det viste sig, at Roma samme aften skulle spille mod Mathias yndlingshold A.C. Milan, gik jagten ind på at få billetter. En Roma-butik ved Corsoen blev svaret på vores bønner og inden længe havde vi sikret os billetter til et brag af en kamp. Men inden da slentrede vi rundt i byen, shoppede parmesanost, olie og souvenirs på Campo dei Fiori, så Trevi-fontænen, Den Spanske Trappe, nød livet og en frokost på Piazza Navona inden vi gik mod nord og det imponerende Stadio Olimpico.

Bare følelsen af at træde ind på dette enorme stadium med plads til 80.000 mennesker er en oplevelse i sig selv. Der var stopfyldt til kampen, hvor AC Milan blev italienske mestre. Men fodbolden var kun noget af det, der var værd at kigge på hele folkelivet, sangene, flagene, romerlysene ja det var overvældende og en kæmpeoplevelse ikke bare for et par fodboldnørder som os.

Vi nåede utrolig meget i de tre hele dage vi var i Rom, men der var også meget vi ikke kunne nå.
Søndag gik turen hjemad vi var trætte og fulde af indtryk og helt sikre på, at Rom kommer vi tilbage til.

Trine Baadsgaard
Sjovforbørn.dk
maj 2011

Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Informationer
Hotel: Albergo Sole. Basis hotel, men der er det der skal være incl. Helt skøn tagterasse og en beliggenhed, der gør det muligt at gå til stort set alt. http://www.solealbiscione.it/

Tur til Pompeji og Vesuv: Det er også muligt at tage toget til Napoli og herfra lokalbanen til Pompeji, men hvis man vil have Vesuv med i samme hug, må man ty til en ikke helt billig turarrangør. www.viator.com

Læs også mere her:


Udgivet

i

af

Tags: